Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziua
Anul şi data apariţiei: 5/11/2007
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: T.B.
Titlul articolului: Cioroianu: Romanii pot ataca deciziile de expulzare
Numărul fotografiilor: 2
Acces online: https://www.ziua.ro/news.php?data=2007-11-05&id=1490&kword=minorit


Numele cotidianului

Articolul:

Guvernul a elaborat un plan de masuri pentru criza din Italia

Cioroianu: Romanii pot ataca deciziile de expulzare

 
 
 

-- ULTIMA ORA: Premierul Tariceanu se va duce miercuri, in Italia, vizita oficialului roman din aceasta saptamana fiind convenita cu premierul italian, Romano Prodi. De asemenea, MIRA va trimite in peninsula cinci politisti de etnie roma, pentru a participa la operatiunile de combatere a infractionalitatii.

 

 05 noiembrie, 19:30 

   
       
           
           
   

Premierul Tariceanu prezideaza sedinta de Guvern (Foto: CAPP)

     
       
   
 

Planul de masuri privind gestionarea situatiei create in urma aplicarii de catre Italia a decretelor de indepartare a cetatenilor straini a fost stabilit in discutia de astazi a premierului Calin Popescu Tariceanu cu ministrii de Interne, Justitiei si Externe, precum si reprezentanti ai Ministerului Muncii. Ministrul de externe a declarat ca romanii din Italia pot ataca in justitie ordinele de expulzare. Romanii vizati de ordine de indepartare de pe teritoriul italian trebuie notificati cu o luna inainte de punerea in practica a expulzarii, timp in care vor beneficia de asistenta consulara si pot ataca in justitie decizia autoritatilor italiene, sustine Adrian Cioroianu.

In cadrul discutiilor, fiecare minister a prezentat propriile propuneri in domeniile gestionate, propuneri care au fost integrate intr-un plan unitar de masuri. "Obiectivele propuse vizeaza intensificarea cooperarii politienesti, judiciare, a asistentei consulare si stabilesc o serie de masuri de integrare sociala, precum si de comunicare publica", se arata intr-un comunicat al Guvernului.

In domeniul cooperarii politienesti, unul dintre principalele obiective propuse vizeaza intensificarea cooperarii politienesti operative, prin extinderea retelei de ofiteri romani in misiuni operative in Italia.

In acest sens, Ministerul Internelor va suplimenta pana la 30 de persoane numarul ofiterilor de politie detasati in Italia pentru a lucra cu partenerii italieni. Ofiterii romani vor actiona sub comanda unui specialist roman in crima organizata, adjunctul acestuia fiind specializat in combaterea migratiei ilegale. Unii dintre acesti ofiteri vor pleca in Italia chiar astazi.

Reprezentantii Ministerului de Interne vor discuta cu omologii lor italieni masuri referitoare la modalitatile de aplicare a mecanismului de expulzare, in sensul informarii atasatilor de afaceri interne romani, cu cel putin 24 de ore inainte, de aplicarea deciziei de indepartare a unor cetateni romani.

Asistenta judiciara

Alte masuri vizeaza adoptarea cadrului normativ necesar pentru detasarea, de urgenta, a unor magistrati de legatura in statele membre.

Pentru acordarea de asistenta judiciara pentru cetatenii romani, a fost discutata posibilitatea contractarii unor firme de avocatura, cu specialisti in materia liberei circulatii. Acestia vor asigura asistenta juridica necesara cetatenilor romani aflati in Italia. Contractele urmeaza a fi incheiate in perioada urmatoare. In domeniul cooperarii judiciare, se are in vedere definitivarea detaliilor tehnice pentru transferul numarului de persoane convenit cu partea italiana. In domeniul asistentei consulare, au fost discutate masuri concrete, ce vizeaza, in principal, implicarea consulilor onorifici in actiunile de informare si asistare a cetatenilor romani aflati in situatii de acest gen.

Printre masurile sociale propuse se numara imbunatatirea colaborarii cu autoritatile italiene in domeniul incluziunii sociale a romanilor aflati in Italia. Ca masura concreta, va fi elaborat un program pe termen scurt de colaborare si se va constitui un grup de lucru coordonat la nivel de secretar de stat in Ministerul Muncii.

Campanii de imagine

O alta masura vizeaza protejarea drepturilor cetatenilor romani angajati legal in Italia. In ceea ce priveste persoanele cu probleme de integrare, se va incuraja un mecanism de repatriere voluntara. Acesta consta in realizarea de parteneriate la nivelul autoritatilor locale, astfel incat sa se asigure persoanelor care se repatriaza voluntar conditii echivalente de munca si trai in Romania. Planul de actiuni contine si o componenta de diplomatie publica, care vizeaza in primul rand integrarea cetatenilor romani in societatea italiana. Vor fi realizate, in acest sens, parteneriate cu organizatii neguvernamentale italiene, cu experienta in domeniul integrarii imigrantilor, si cu asociatii romanesti pentru apararea drepturilor minoritatilor. O alta propunere vizeaza realizarea unei campanii de imagine publica a comunitatii romanesti din Italia, care va consta in valorizarea mediului de afaceri romanesc din Italia si a celui italian din Romania, precum si a personalitatilor romanesti din Italia si aportul acestora la dezvoltarea societatii italiene.

Decret cu probleme

   
       
           
           
   

Adrian Cioroianu (Mircea PAUN, ZIUA foto)

     
       
   
 

"Avem datoria sa-i asistam pe romanii vizati de expulzare. Vom angaja firme de avocatura pentru a le apara drepturile", a anuntat seful diplomatiei intr-o conferinta de presa. El a aratat ca, in ansamblu, decretul-lege adoptat de guvernul italian la 31 octombrie respecta directiva 38 din 2004 a Comisiei Europene, dar ceea ce poate da nastere la abuzuri este punerea in practica a ordinelor de expulzare de catre autoritatile italiene.

"Acest decret-lege introduce noi prevederi in materie de indepartare de pe teritoriul italian a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene pe motive de ordine publica si de siguranta publica. Exista cateva inovatii", a subliniat Cioroianu. In timp ce indepartarea de pe teritoriul italian pentru motive de siguranta nationala continua sa fie decisa de catre ministrul de externe italian, pentru simplificarea procedurii, acest decret-lege a adus expulzarea pe motive de siguranta publica, expulzare ce poate fi decisa de prefectii diferitelor regiuni, a aratat ministrul de externe.

"In principiu, executarea masurii de expulzare are loc intr-un termen de o luna cu exceptia cazurilor de urgenta dovedita", a subliniat Cioroianu.

"Acest decret-lege introduce o categorie speciala de motive, numite "motive imperative de siguranta publica", pentru care masura este executata imediat de chestor", a explicat seful diplomatiei. 

Cioroianu a aratat ca in cazul celor patru romani deja expulzati, justificarea expulzarii pe motive de siguranta publica a fost facuta de catre prefect exclusiv prin indicarea infractiunilor savaraite anterior de catre persoana in cauza si, desi nu exista o definire exacta a criteriilor pe baza carora se poate fundamenta o decizie de expulzare pe motiv de siguranta publica, directiva 38 din 2004 stabilea in mod clar ca existenta condamnarilor anterioare nu poate constitui un motiv in sine.

"Decizia  trebuie luata pe baza analizarii comportamentului individual al persoanei si trebuie sa respecte principiul proportionalitatii. Masura nu trebuie luata decat atunci cand persoana reprezinta a amenintare legala, reala, actuala si suficient de grava la adresa unui interes fundamental al societatii si in speta a societatii italiene", a subliniat ministrul. El a precizat ca i-a trimis in acest scop comisarului pentru justitie, Franco Frattini, o scrisoare de evaluare a decretului.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.